Vaahtokarkkeja!

Vaahtokarkit kiinnostivat. Voisiko tuollaisia ällöttäviä palleroita oikeasti tehdä kotona? Epäilytti ja kiinnosti. Pekka pykälään, digitaalinen lämpömittari lainaan toverilta ja kokeilemaan. Tällainen kotitasoinen molekyyligastronomia kiinnostaa – sirkulaattorit ja sifonit eivät ihan kuulu perus keittiökamoihin, mutta lämpömittarin lainaaminen ei vielä vaadi suunnatonta yrittämistä.

Alkuperäinen idea olisi ollut tehdä mustapippurivaahtokarkkeja ja espressovaahtokarkkeja, mutta päätimmekin mennä näin ensimmäisellä kerralla ihan vaan vaniljaliköörillä. Tosin vaihtamalla tuota makuainetta näistä pampuloista saa varmaankin haluamansa makuisia.

Pikainen internetin kaivelu paljasti useita prominentteja reseptejä, joista toimintaan valittiin Fannin & Kanelin ohje, joka alla hivenen muokattuna.

3 rkl liivatejauhetta
1 1/4 dl + 1 1/4 dl kylmää vettä
5 dl sokeria
1 1/4 dl siirappia (tai maissi- tai vaaleaa siirappia)
1/4 tl suolaa
2 kananmunan valkuaista
Aimo loraus vaniljalikööriä (tai muuta makua)
Suunnattomasti tomusokeria
Muista! Tarvitset digitaalista lämpömittaria! Tai paistomittaria!

Teko-ohje pienin muutoksin Fanni & Kaneli -blogista:

Voitele vuoka rypsiöljyllä ja siivilöi pohjalle reilusti tomusokeria. Kääntele ja taputtele tomusokeria reunoille ja joka paikkaan.

Sekoita liivatejauhe ja 1 1/4 dl kylmää vettä isossa metallisessa kulhossa tai kattilassa. Sekoita eri kattilassa 1 1/4 dl kylmää vettä, sokeri, siirappi ja suola. Nosta kattila alhaiselle lämmölle liedelle, ja sekoita puulusikalla kunnes sokeri on sulanut.

Anna seoksen kiehua ilman sekoittamista kunnes lämpömittari näyttää 115 astetta (5-10 min). Nosta kattila pois liedeltä. Kaada ja sekoita sokerimatsku liivatteen joukkoon. Vatkaa seosta sähkövatkaimella reilulla nopeudella 8-10 minuuttia kunnes seos on kiiltävän valkoista, tahmean ilmavaa ja kooltaan lähes kolminkertaistunut. Ja hylkää alun epäusko! Kyllä siitä tulee tahmean tai rasvaisen ilmavaa!

Vatkaa eri kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja lusikoi valkuaisvaahto sokerimössöön. Lorauta sekaan valitsemasi makuaine ja sekoita tasaiseksi, vaikka sähkövatkaimella. Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan ja tasoita ripeästi. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria.

Massa jähmettyy noin kolme tuntia. Sen jälkeen sen voi leikata pieniksi paloiksi. Puuhaan saattaa tarvita aika terävän veitsen. Kannattaa ehkä leikata vähän pienemmiksi kuin aluksi ajattelee – nämä ovat todella makeita. Siis todella makeita. Säilyvät purnukassa ainakin viikon.

Ja näistähän tuli herk-kul-li-sia! Ja ma-kei-ta! Yllättävän vaahtokarkkimainen koostumus, suunnaton makeus, vanilja ainakin tällä mun samaani-liköörillä hyökkäsi lopussa tosi vahvana ja mukavana. Ehdottomasti jatkoon. Seuraavalla kerralla ajattelin jakaa massan viimeisessä vaiheessa ennen jähmettelyä kahtia ja maustaa toisen puolikkaan espressolla ja suklaalla ja toisen mustallapippurilla ja millä?

Mainokset

About Veikko Eranti

Matöfakö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Viimeisimmät artikkelit

Arkistot

Kirjoittajat

Kategoriat

%d bloggers like this: